Het goudgehalte is een belangrijke factor die de waarde en puurheid van gouden voorwerpen aanduidt. Dit gehalte verwijst naar de hoeveelheid puur goud die in een legering aanwezig is, uitgedrukt in delen per duizend of in karaat. Hoe hoger het goudgehalte, hoe groter de hoeveelheid puur goud er in een voorwerp zit.

Het goudgehalte wordt meestal in karaat uitgedrukt

De term ‘karaat’ wordt vaak gebruikt als we spreken over de zuiverheid van goud. Karaat (afgekort als ‘Kt’ of ‘K’) is een maatstaf die aangeeft hoeveel puur goud er in een gouden voorwerp zit, bijvoorbeeld in een gouden sieraad of gouden munt. 

Voor bijvoorbeeld het maken van gouden sieraden wordt goud gemengd met andere metalen om het sterker te maken, omdat puur goud heel zacht is. Het goudgehalte in karaat is in dat geval een indicatie van de verhouding tussen puur goud en andere materialen in de legering, zoals zilver, koper of palladium.

Een karaat vertegenwoordigt 1/24ste deel van het totale gewicht van het materiaal, wat betekent dat 24 karaat goud puur goud is (24 van de 24 delen bestaan uit puur goud). Voor sieraden wordt meestal 14 of 18 karaat goud gebruikt, wat betekent dat 14 of 18 van de 24 delen van het materiaal uit puur goud bestaat.

Goudgehalte kan ook in delen per duizend worden uitgedrukt

Naast karaat, wat vaak wordt gebruikt voor de aanduiding van de hoeveelheid puur goud in gouden sieraden, kan het goudgehalte ook in ‘delen per duizend’ worden uitgedrukt. Puur goud wordt gekenmerkt met het getal ‘999’. Andere bekende goudgehaltes zijn 585 (14 karaat) en 750 (18 karaat).

In de wereld van beleggingsgoud wordt er voor de puurheid van goud geen karaat gebruikt. Dit komt doordat beleggingsgoud in principe altijd puur goud is met een minimale zuiverheid van 99,99%, uitgedrukt als 999,9. Meer weten? Lees dan hier wat een karaat goud is.

Overzicht van goudgehaltes

Om je een duidelijk overzicht te geven van de verschillende goudgehaltes (zowel in karaat als delen per duizend) hebben we hieronder een overzichtelijke tabel voor je opgesteld:

KaraatPercentage ZuiverheidGehalte (in getallen)
24 karaat99,9%999
22 karaat91.6%916
20 karaat83.3%833
18 karaat75%750
14 karaat58.5%585
10 karaat41.7%417
9 karaat37.5%375
8 karaat33.3%333

Wat misschien opvalt is dat puur goud (24 karaat) wordt aangeduid als 99,9% puur goud. Dit komt doordat 100% puur goud niet bestaat. Daarnaast zijn alle gouden voorwerpen met minder dan 14 karaat goud beneden het wettelijke goudgehalte.

Wat betekent beneden wettelijk goudgehalte?

De term “beneden wettelijk goudgehalte” verwijst naar gouden voorwerpen die een lager gehalte aan puur goud bevatten dan wat wettelijk is vastgesteld als minimum voor een voorwerp om als goud verkocht te mogen worden. In Nederland is er een wettelijke norm die bepaalt wat het minimum goudgehalte moet zijn voor sieraden en andere gouden voorwerpen die als goud gelabeld mogen worden.

In Nederland is het laagste gehalte dat officieel als goud erkend wordt meestal 14 karaat, wat overeenkomt met 58,5% goud. Alles wat minder dan dit percentage bevat, wordt beschouwd als beneden wettelijk goudgehalte en mag niet als goud verkocht worden zonder dat dit duidelijk wordt vermeld.

Het doel van deze wettelijke grens is om consumenten te beschermen tegen misleiding en om de kwaliteit van gouden sieraden en voorwerpen op de markt te waarborgen. Op zoek naar meer weetjes over goud? Bekijk dan de volgende blogs:

Bij GoldBase vindt u enkel 99,99% puur goud

Bij GoldBase verzekeren wij onze klanten van de hoogste standaard in goud kwaliteit. Al onze gouden producten zijn vervaardigd uit 99,99% puur goud, wat gelijk staat aan 24 karaat, de zuiverste vorm van goud die beschikbaar is. Dit garandeert dat u investeert in topkwaliteit goud, met optimale waardebehoud en authenticiteit.

Heeft u nog vragen over onze producten of behoeften aan advies over uw investering in goud, neem dan gerust contact op met onze klantenservice. Wij staan 5 dagen per week voor u klaar per telefoon of mail om al uw vragen te beantwoorden.

Subcribe

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *