Een troy ounce is een gewichtseenheid die vooral wordt gebruikt in de handel en waardering van edelmetalen zoals goud, zilver en platina. Hoewel het lijkt op de bekendere ‘gewone’ ounce is de troy ounce specifiek gestandaardiseerd voor edelmetalen en heeft het een iets ander gewicht.

De troy ounce wordt erkend en gebruikt over de hele wereld, voornamelijk in de handel en bij de prijsbepaling van edelmetalen. Dit zorgt ervoor dat goud, zilver en andere edelmetalen overal op een consistente manier worden gewaardeerd, wat essentieel is voor internationale handel.

Hoeveel gram is 1 troy ounce?

Een troy ounce is gelijk aan 31,1034768 gram. Dit is iets meer dan de standaard ounce, die 28.3495 gram weegt. Deze specifieke meting is zeer belangrijk in de wereld van edelmetalen omdat het de basis vormt voor het bepalen van het gewicht en dus de waarde van edelmetalen zoals goud en zilver.

Stel u voor dat u een klein goudstaafje koopt. De verkoper zal het gewicht van dit staafje aangeven in troy ounces. Door dit gewicht te vermenigvuldigen met de huidige goudprijs per troy ounce, kan de verkoper de prijs van het staafje berekenen. Als het staafje bijvoorbeeld 2 troy ounces weegt, en de prijs van goud momenteel € 1500,- per troy ounce is, dan zou de waarde van het staafje € 3000,- zijn.

Is 1 oz hetzelfde als 1 troy ounce?

In de context van alledaagse producten zoals voedsel en postpakketten in de Verenigde Staten, verwijst 1 oz (ounce) naar een avoirdupois ounce, die ongeveer 28.3495 gram weegt. Echter, in de wereld van edelmetalen verwijst 1 oz meestal naar een troy ounce.

Dit onderscheid is cruciaal om te begrijpen, omdat het invloed heeft op de waardering en het handelen in edelmetalen. Wanneer u bijvoorbeeld investeert in goud of zilver, en u ziet de term ‘oz’ gebruikt in deze context, dan kan u ervan uitgaan dat dit verwijst naar troy ounces.

Het is dus essentieel om deze nuance te begrijpen om nauwkeurig de hoeveelheid en de waarde van edelmetalen te kunnen beoordelen en geen fouten te maken in uw transacties. U kunt er dus van uitgaan dat in de handel van edelmetalen de term ‘oz’ altijd een troy ounce betekent, tenzij anders wordt vermeld.

Wat is het verschil tussen een troy ounce en een avoirdupois ounce?

Het belangrijkste verschil tussen een troy ounce en een avoirdupois ounce is het gewicht. Een troy ounce weegt ongeveer 31.1035 gram, terwijl een avoirdupois ounce ongeveer 28.3495 gram weegt. Dit verschil, hoewel ogenschijnlijk klein, is van groot belang in de handel van edelmetalen.

De troy ounce wordt specifiek gebruikt voor edelmetalen vanwege zijn historische en internationale acceptatie als standaard gewichtseenheid in deze sector. Daarentegen wordt de avoirdupois ounce gebruikt voor bijna alle andere goederen die op gewicht worden verkocht, vooral in de Verenigde Staten. Op zoek naar meer weetjes over goud? Bekijk dan de volgende blogs:

Waar komt de term ’troy ounce’ vandaan?

De term ’troy ounce’ vindt zijn oorsprong in het middeleeuwse Europa, en dan specifiek in de Franse stad Troyes. Deze stad was een belangrijk handelscentrum waar handelaren uit verschillende regio’s samenkwamen om goederen te verhandelen, waaronder edelmetalen. De troy ounce werd ontwikkeld als een standaard gewichtseenheid voor de handel in edelmetalen, om uniformiteit en eerlijkheid in transacties te garanderen.

De naam ’troy’ is afgeleid van deze stad, die een cruciale rol speelde in het vestigen van gewichtsnormen die handelaren uit diverse delen van Europa konden accepteren en vertrouwen. Deze standaard werd uiteindelijk aangenomen door andere landen, vooral in de handel van kostbare metalen zoals goud en zilver.

Door de eeuwen heen werd de troy ounce de wereldwijde standaard voor de meting van edelmetalen, een status die het vandaag de dag nog steeds heeft. Dit historische gewichtenstelsel helpt nog steeds om consistentie en duidelijkheid te brengen in de wereldwijde edelmetaalmarkten.

Troy ounce munten kopen bij GoldBase

Bij GoldBase kunt u eenvoudig investeren in troy ounce munten van de hoogste kwaliteit. Of u nu op zoek bent naar goud, zilver, of andere edelmetalen, wij bieden een breed scala aan munten die wereldwijd erkend en gewaardeerd worden.

Elke munt die wij aanbieden is zorgvuldig geselecteerd en voldoet aan de hoogste standaarden, voorzien van het LBMA Keurmerk. Dit keurmerk garandeert dat onze edelmetalen voldoen aan de strikte kwaliteits- en zuiverheidseisen, wat zorgt voor vertrouwen bij elke aankoop.

Investeren in troy ounce munten bij GoldBase is niet alleen een manier om uw portfolio te diversifiëren, maar biedt ook de zekerheid van investeren in fysieke goederen die hun waarde door de tijd heen behouden. Bovendien zijn alle munten die u bij ons koopt, direct leverbaar uit voorraad, en worden ze veilig en verzekerd verzonden naar uw adres.

Heeft u advies nodig of wilt u meer informatie over onze producten? Onze klantenservice staat vijf dagen per week voor u klaar om u te helpen met al uw vragen. Neem contact met ons op via telefoon of e-mail, of bekijk onze webshop voor meer informatie over onze producten en diensten.

Subcribe

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *