Heb je weleens gehoord van de term ‘soortelijke gewicht’? Het soortelijk gewicht, ook wel soortelijke massa genoemd, is niets anders dan de dichtheid of massadichtheid van een materiaal. De dichtheid van een materiaal vertelt ons hoeveel massa er in een bepaald volume van dat materiaal aanwezig is.

Goud is niet alleen waardevol vanwege zijn glans en zeldzaamheid, maar ook vanwege unieke fysische eigenschappen die het geschikt maken voor diverse toepassingen. Hierbij speelt het soortelijk gewicht van goud een rol, wil je eerst meer onderzoeken? Bekijk dan wat goud precies is.

Wat is het soortelijk gewicht van goud?

Het soortelijk gewicht van puur goud is 19.320 kg/m3. Dit getal lijkt misschien abstract, maar het vertelt ons veel over goud als materiaal. Het soortelijk gewicht is een maat voor de dichtheid en in het geval van goud betekent dit dat het een van de zwaarste en meest compacte metalen is die we kennen.

De hoge dichtheid maakt goud uitzonderlijk zwaar voor zijn grootte, wat u gemakkelijk kunt voelen wanneer u een goudbaar of gouden munt in uw hand houdt. Ter vergelijking, het soortelijk gewicht van zilver is 10.490 kg/m3. Dit toont aan dat goud beduidend zwaarder is dan zilver, ongeveer 1,84 keer zo zwaar.

Deze vergelijking met zilver versterkt het begrip van hoe buitengewoon dicht goud werkelijk is. Als u een gouden en een zilveren voorwerp van dezelfde grootte in uw handen zou houden, zou het gouden voorwerp merkbaar zwaarder aanvoelen.

Is de dichtheid van goud hetzelfde als het soortelijke gewicht?

In veel teksten en discussies komen de termen ‘dichtheid’ en ‘soortelijk gewicht’ vaak voorbij en soms lijkt het alsof ze verschillende dingen betekenen. Echter, voor materialen zoals goud, verwijzen deze termen naar hetzelfde fysische kenmerk.

Het belangrijkste verschil tussen deze twee termen ligt niet in hun betekenis maar in de context waarin ze gebruikt worden. ‘Dichtheid’ wordt vaak gebruikt in wetenschappelijke en technische contexten, terwijl ‘soortelijk gewicht’ vaker voorkomt in commerciĆ«le en alledaagse situaties.

Soortelijk gewicht van verschillende goudgehaltes

Goud wordt zelden in zijn zuiverste vorm gebruikt voor dagelijks gebruik, zoals in sieraden of munten. Zuiver goud, aangeduid als 24 karaat en bestaande uit 99,99% goud, heeft een soortelijk gewicht van 19.320 kg/m3. Lees hier alles over de verschillende goudgehaltes.

Echter, voor de vervaardiging van sieraden en andere gebruiksvoorwerpen wordt goud vaak gemengd met andere metalen zoals zilver, koper of nikkel om het harder te maken en de duurzaamheid te vergroten. Dit noemen we ook wel een legering.

De toevoeging van deze metalen verandert het soortelijk gewicht van de legering. Dit komt doordat elk metaal zijn eigen unieke dichtheid heeft, die lager of soms hoger kan zijn dan die van goud. Hieronder hebben we de dichtheid van verschillende goudgehaltes in een tabel gezet:

KaraatSoortelijk gewicht (kg/m3)
24 karaat (99,99% goud)19.320
22 karaat (91,67% goud)16.500
18 karaat (75% goud)15.40
14 karaat (58,33% goud)13.700

Deze tabel illustreert hoe het soortelijk gewicht afneemt naarmate het goudgehalte in de legering afneemt. Deze informatie is essentieel voor professionals in de juweliersbranche en investeerders in goud, omdat het hen kan helpen de zuiverheid en waarde van gouden voorwerpen te beoordelen.

Subcribe

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *