Goud heeft sinds mensenheugenis een bijzondere aantrekkingskracht. Het wordt geassocieerd met rijkdom, schoonheid en duurzaamheid. Maar hoe weet je zeker dat dat schitterende sieraad of die indrukwekkende baar echt van goud is?

In dit artikel geven we u een aantal betrouwbare methoden om echt goud te herkennen. Of u nu een beginnende verzamelaar bent of een ervaren investeerder, deze gids helpt u om te bepalen of u echt goud in handen heeft.

Goud herkennen aan het keurmerk

Een van de eenvoudigste en meest betrouwbare manieren om echt goud te identificeren, is door te kijken naar het keurmerk. Dit keurmerk, of stempel, geeft belangrijke informatie over de zuiverheid van het goud. In Nederland is het verplicht om gouden voorwerpen van een keurmerk te voorzien, zodat consumenten weten wat ze kopen.

Het keurmerk bestaat meestal uit cijfers die de fijnheid van het goud aangeven, bijvoorbeeld 999, 750 of 585 . Deze cijfers geven aan hoeveel delen van de legering (per 1000 delen) uit zuiver goud bestaan. Dus, een stempel van 750 betekent dat het object 75% goud bevat. Hieronder een overzicht van de meest voorkomende keurmerken en hun bijbehorende goudgehaltes en hoeveelheid karaat:

 • 999: 99,99% puur goud, oftewel 24 karaat goud.
 • 916: 91,6% puur goud, oftewel 22 karaat goud.
 • 750: 75% puur goud, oftewel 18 karaat goud.
 • 585: 58,5% puur goud, oftewel 14 karaat goud.

Naast deze cijfers kunnen er ook andere symbolen of letters op het goudstuk staan die informatie geven over de fabrikant, het land van herkomst of de keuringsinstantie. Bij GoldBase zorgen we ervoor dat al onze gouden producten voorzien zijn van het officiële LBMA Keurmerk, zodat u zeker weet dat u investeert in authentiek en hoogwaardig goud.

Toch is het belangrijk om op te letten voor vervalsingen, want helaas worden keurmerken soms nagemaakt. Daarom is het verstandig om ook de andere methoden in dit artikel te gebruiken om de echtheid van goud te verifiëren.

Echt goud verkleurt niet en laat geen vlekken achter

Een andere indicatie van echt goud is dat het niet verkleurt en geen vlekken achterlaat. Goud is een edelmetaal dat zeer goed bestand is tegen oxidatie en corrosie. Dit betekent dat echt goud zijn glanzende, gele kleur behoudt en geen zwarte of groene vlekken op uw huid achterlaat.

Als u een gouden sieraad draagt en merkt dat uw huid verkleurt, kan dit een teken zijn dat het geen puur goud is. Verguld goud of gouden sieraden met een lager karaat bevatten vaak metalen zoals koper, zilver of nikkel. Deze metalen kunnen reageren met zweet of lotions, waardoor verkleuring kan optreden. Bij puur goud, zoals 24-karaat, zal dit niet gebeuren.

Controleer de dichtheid van het goud

Een zeer betrouwbare methode om echt goud te identificeren, is door de dichtheid ervan te meten. Goud heeft een specifieke dichtheid van ongeveer 19,3 gram per kubieke centimeter, wat aanzienlijk hoger is dan de meeste andere metalen. Door de dichtheid te berekenen, kunt u bepalen of het object echt goud bevat.

Om de dichtheid van goud te controleren, heeft u een weegschaal en een maatcilinder nodig:

 1. Weeg het gouden object op een nauwkeurige weegschaal en noteer het gewicht in gram;
 2. Vul een maatcilinder met water en noteer het beginvolume in milliliters;
 3. Dompel het gouden object volledig onder in het water en noteer het nieuwe volume;
 4. Bereken het volume verschil, dit is het volume van het object in milliliters (1 milliliter water is gelijk aan 1 kubieke centimeter).
 5. Bereken de dichtheid door het gewicht van het object te delen door het volumeverschil (Dichtheid = Gewicht / Volume).

Als de berekende dichtheid dicht bij 19,3 gram per kubieke centimeter ligt, kunt u er zeker van zijn dat het object uit puur goud (99,99%) bestaat. Ligt de dichtheid aanzienlijk lager, dan kunt u stellen dat het voorwerp niet van echt goud is gemaakt. Houd er daarnaast ook rekening mee dat lager karaat goud ook een lagere dichtheid heeft vanwege het feit dat het is gemengd met andere metalen.

Goud is niet-magnetisch

Goud is een niet-magnetisch metaal, wat betekent dat het geen aantrekking vertoont naar magneten. Deze test kan snel en gemakkelijk thuis worden uitgevoerd met behulp van een sterke magneet.

Volg deze stappen om de magnetische test uit te voeren:

 1. Pak een sterke magneet, bij voorkeur een neodymium magneet, omdat deze een sterkere aantrekkingskracht heeft dan gewone magneten;
 2. Houd de magneet dicht bij het gouden object en observeer wat er gebeurt;
 3. Als het object naar de magneet wordt aangetrokken, is het waarschijnlijk geen puur goud. Het kan dan een goudlegering zijn met een magnetisch metaal, zoals ijzer of nikkel, of het kan verguld zijn;
 4. Als het object niet naar de magneet wordt aangetrokken, is het een goed teken dat het echt goud kan zijn.

Hoewel deze test een goede indicatie kan zijn of u te maken heeft met echt goud, is het belangrijk om te onthouden dat niet-magnetisch zijn niet automatisch betekent dat het object uit puur goud bestaat. Het kan bijvoorbeeld ook platina of een ander niet-magnetisch metaal zijn. Daarom is het raadzaam om naast de magnetische test ook andere methoden te gebruiken om de echtheid van goud te verifiëren.

Meet het geleidingsvermogen

Een andere methode om de echtheid van goud te controleren, is door het geleidingsvermogen te meten. Goud is een uitstekende geleider van elektriciteit, wat betekent dat het elektriciteit zeer goed doorlaat. Door het geleidingsvermogen van een goudstuk te meten, kunt u een goede indicatie krijgen of het echt is.

Volg deze stappen om het geleidingsvermogen van goud te meten:

 1. Gebruik een multimeter, een apparaat dat elektrische eigenschappen zoals spanning, stroom en weerstand meet;
 2. Zet de multimeter op de stand voor het meten van weerstand. Goud heeft een zeer lage weerstand, dus u zou een zeer lage waarde moeten aflezen als het om echt goud gaat;
 3. Raak met de twee meetpennen van de multimeter het gouden object aan. Zorg ervoor dat u goede contactpunten kiest om een nauwkeurige meting te krijgen;
 4. Noteer de weerstand die op de multimeter weergegeven wordt. Echt goud zal een zeer lage weerstand hebben, meestal minder dan 1 ohm (Ω).

Als de meting aangeeft dat de weerstand laag is, is dit een positief teken dat het object echt goud is. Als de weerstand hoog is, kan dit betekenen dat het object niet van puur goud is of dat het een goudlegering met andere metalen bevat die de weerstand verhogen.

Goud testen met de zuurtest

De zuurtest is een van de meest betrouwbare methoden om echt goud te identificeren. Deze test maakt gebruik van een speciaal zuur om de zuiverheid van goud te bepalen. Hoewel het gebruik van zuur misschien intimiderend klinkt, kan het een eenvoudige en effectieve manier zijn om de echtheid van goud te testen.

Volg deze stappen om de zuurtest uit te voeren:

 1. Koop een goud testkit. Deze kit bevat meestal verschillende flesjes met zuur en een teststeen;
 2. Wrijf het gouden object over de teststeen om een klein spoor van materiaal achter te laten;
 3. Breng een druppel van het juiste zuur aan op het spoor. De testkit bevat verschillende zuren voor verschillende karaat waarden (bijvoorbeeld 14K, 18K, en 24K);
 4. Observeer de reactie. Als het spoor oplost of van kleur verandert, is het object waarschijnlijk niet van het aangegeven karaat goud. Als er geen reactie optreedt, betekent dit dat het object van die karaat waarde is.

Bij het uitvoeren van de zuurtest is het belangrijk om voorzichtig te zijn en de instructies van de testkit zorgvuldig te volgen. Gebruik beschermende handschoenen en zorg ervoor dat u in een goed geventileerde ruimte werkt.

Vergelijk het goud met ander goud

Een visuele vergelijking van uw goud met ander goud kan ook nuttig zijn om de echtheid ervan te beoordelen. Door zorgvuldig te kijken naar verschillende kenmerken, kunt u mogelijk onderscheid maken tussen echt en nep goud.

Visuele en fysieke vergelijking is vooral handig als u ervaring heeft met het omgaan met goud. Voor beginners kan het moeilijk zijn om subtiele verschillen op te merken. In dergelijke gevallen kunnen de eerder besproken methoden, zoals de zuurtest en dichtheidstest, extra zekerheid bieden.

Niet helemaal zeker? Laat het goud testen door een professional!

Als u na het uitvoeren van verschillende tests nog steeds twijfelt over de echtheid van uw goud, is het verstandig om een professional in te schakelen. Een juwelier of een erkend goudhandelaar kan u helpen om de echtheid van uw goud nauwkeurig te bepalen.

Wilt u meer weten over het laten testen van goud of heeft u hulp nodig bij het vinden van een betrouwbare professional? Neem gerust contact op met onze deskundige klantenservice. Wij zijn altijd bereid om u te ondersteunen bij uw investeringen in goud.

Subcribe

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *