Bij het investeren in edelmetalen is zilver een populaire keuze vanwege zijn waarde en veelzijdigheid. Toch komt er bij het kopen van zilver in Nederland vaak een belastingcomponent kijken, namelijk de btw.

In deze gids leggen we uit hoe u zilver kunt kopen zonder btw, welke opties er zijn voor het btw-vrij aanschaffen van zilverbaren en zilveren munten, en waarom het interessant kan zijn om in btw-vrij zilver te investeren.

Zilver kopen: hoe zit het met de btw?

Wanneer je zilver wilt kopen in Nederland, is het belangrijk te begrijpen hoe de btw-regelgeving werkt. In Nederland wordt over de meeste zilver producten, zoals zilverbaren, 21% btw geheven.

Dit komt doordat zilver, naast zijn rol als investeringsmiddel, ook een belangrijke industriële grondstof is. Hierdoor wordt het belast met hetzelfde btw-tarief als andere goederen en diensten. Er zijn echter enkele uitzonderingen die het mogelijk maken om zilver te kopen zonder deze belasting te betalen.

Kan ik zilver kopen zonder btw te hoeven betalen?

Ja, het is mogelijk om zilver te kopen zonder daar btw over te hoeven betalen. Er zijn drie hoofdmethoden om van dit fiscale voordeel te profiteren, namelijk beleggen in specifieke zilver beleggingsproducten, het opslaan van zilver in een douane-entrepot en het investeren in bepaalde zilveren beleggingsmunten.

1. Beleggen in een zilver beleggingsproduct

Zilver beleggingsproducten zoals contracten voor verschil (CFD’s), exchange-traded funds (ETF’s), opties, en aandelen bieden een manier om in zilver te beleggen zonder fysiek zilver te bezitten.

Aangezien deze producten gebaseerd zijn op de koers van zilver en niet op het fysieke bezit, zijn ze vrijgesteld van btw. Dit maakt ze een aantrekkelijke optie voor beleggers die willen profiteren van de prijsbewegingen van zilver zonder de extra kosten van btw.

2. Belastingvrij zilver kopen door opslag in een douane entrepot

Een andere methode om zilver zonder btw te kopen, is door gebruik te maken van een douane-entrepot. Dit is een opslagplaats die onder toezicht staat van de douane, vaak aangeduid als “niemandsland.” Zolang het zilver in een dergelijk entrepot wordt opgeslagen, hoef je geen btw te betalen. Dit komt doordat het zilver technisch gezien niet op Nederlands grondgebied is totdat het uit het entrepot wordt gehaald.

Belangrijk is dat de opslag in Europa plaatsvindt om te voldoen aan de regelgeving. Hoewel deze methode vrijstelling van btw biedt, komen er wel opslagkosten bij kijken. Als je besluit het zilver uiteindelijk naar Nederland te laten brengen, moet je alsnog btw en eventuele invoerrechten betalen. Deze optie is daarom voornamelijk aantrekkelijk voor beleggers die op de lange termijn willen investeren en bereid zijn de opslagkosten te dragen.

3. Investeren in zilveren beleggingsmunten

Zilveren beleggingsmunten bieden een aantrekkelijke mogelijkheid voor beleggers die zilver willen kopen zonder btw te betalen. Deze munten worden wereldwijd erkend als wettig betaalmiddel en beleggingsproduct, waardoor ze in veel gevallen vrijgesteld zijn van btw.

Enkele populaire zilveren beleggingsmunten zijn:

  • Krugerrand (one troy ounce)
  • Maple Leaf (one troy ounce)
  • Philharmoniker (one troy ounce)
  • Nederlandse zilveren gulden munten

Kan ik zilverbaren kopen zonder btw te hoeven betalen?

Het kopen van zilverbaren zonder btw is doorgaans niet mogelijk in Nederland. Zilverbaren vallen onder de categorie industriële grondstoffen en zijn daarom belast met 21% btw. Dit maakt het minder aantrekkelijk voor particulieren om in zilverbaren te investeren. Echter, er zijn enkele uitzonderingen en mogelijkheden om toch zilverbaren te kopen zonder btw.

Zo is het mogelijk om zilverbaren btw vrij te kopen en deze vervolgens op te slaan in een douane-entrepot. Zolang het zilver in het douane-entrepot ligt hoef je hier geen belasting over te betalen, aangezien dit als ‘niemandsland’ wordt beschouwd.

Daarnaast kunnen zakelijke beleggers ook baat hebben bij het kopen van zilverbaren. Bedrijven kunnen in sommige gevallen de betaalde btw terugvorderen, wat deze optie aantrekkelijker maakt voor zakelijke beleggingen in zilver.

Zilveren munten kopen zonder btw te betalen

Zilveren beleggingsmunten vormen een uitstekende optie voor beleggers die zilver willen kopen zonder btw te betalen. Deze munten worden doorgaans als wettig betaalmiddel beschouwd, waardoor ze in veel landen, waaronder Nederland, zijn vrijgesteld van btw. Dit komt doordat zilveren munten meestal niet worden gezien als industriële grondstof maar als beleggingsproduct en wettig betaalmiddel.

Een belangrijk aspect van zilveren munten is de margeregeling die in Nederland van toepassing is. De margeregeling houdt in dat de btw enkel wordt berekend over de handelsmarge van de edelmetaalhandelaar en niet over de volledige waarde van de munt. Dit maakt de zilveren munten financieel aantrekkelijker voor particuliere beleggers.

Bij de verkoop van een zilveren munt wordt bijvoorbeeld alleen btw berekend over de winst die de handelaar maakt, niet over de totale verkoopprijs. Dit zorgt ervoor dat de uiteindelijke btw-kosten voor de koper aanzienlijk lager zijn.

Populaire zilveren munten die zonder btw gekocht kunnen worden, zijn onder andere de zilveren Krugerrand, zilveren Maple Leaf en zilveren Philharmoniker. Deze munten zijn vrijgesteld van btw, wat ze kostenefficiënt maakt voor particuliere beleggers.

Waarom btw vrij zilver kopen?

Er zijn verschillende redenen waarom investeren in btw vrij zilver aantrekkelijk kan zijn voor beleggers. Ten eerste biedt zilver een zekere mate van bescherming tegen inflatie. In tijden van economische onzekerheid wordt zilver, net als goud, vaak gezien als een veilige haven. Het behoudt zijn waarde en biedt een stabiele investering in periodes van stijgende prijzen.

Daarnaast kan zilver een belangrijke rol spelen in de diversificatie van een beleggingsportefeuille. Door zilver toe te voegen aan uw portefeuille, kunt u uw investeringen spreiden en het risico verminderen. Diversificatie helpt om niet afhankelijk te zijn van de prestaties van één enkele beleggingscategorie, waardoor u de algehele stabiliteit en het rendement van uw portefeuille kunt verbeteren.

Bovendien is er een constante industriële vraag naar zilver, wat een stabiele basis voor de zilverprijs creëert. Zilver wordt gebruikt in diverse industrieën, waaronder elektronica, zonne-energie en de medische sector. Deze industriële toepassingen dragen bij aan de stabiele vraag naar zilver en maken het een aantrekkelijke investering met een solide fundament.

Tot slot is het mogelijk om zilver zonder btw te kopen via verschillende methoden, zoals zilveren beleggingsmunten en opslag in douane-entrepots. Dit maakt het financieel voordelig voor beleggers om in zilver te investeren, omdat ze de extra kosten van btw kunnen vermijden. Door slim te investeren in btw vrij zilver, kunnen beleggers profiteren van de vele voordelen die dit edelmetaal te bieden heeft.

Subcribe

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *