Goud is een chemisch element met het symbool Au (van het Latijnse ‘aurum’) en atoomnummer 79. Het is een zeer gewild edelmetaal, bekend om zijn opvallende gele glans, ductiliteit (bewerkbaarheid) en weerstand tegen corrosie en de meeste andere chemische reacties.

Goud behoort tot de groep van overgangsmetalen in het periodiek systeem en staat bekend om zijn zeldzaamheid op aarde, wat het een kostbaar en waardevol materiaal maakt in zowel economische als culturele contexten.

Eigenschappen van goud

Goud is uniek vanwege zijn fysische en chemische eigenschappen, die het op vele manieren praktisch en waardevol maken. Het staat bekend om een aantal unieke eigenschappen die het onderscheiden van andere metalen. Hieronder vallen:

 1. Ductiliteit en kneedbaarheid: goud is zeer kneedbaar; één gram kan uitgeslagen worden tot een blad van ongeveer één vierkante meter, ideaal voor sieraden en kunstwerken.
 2. Corrosiebestendigheid: goud corrodeert niet en behoudt zijn glans en kleur, zelfs onder invloed van de elementen.
 3. Warmte- en elektriciteitsgeleiding: uitstekende geleider, vaak gebruikt in elektronica zoals satellieten en mobiele telefoons.
 4. Kleur en glans: goud’s opvallende rijke gele kleur varieert met de zuiverheid, wat het esthetisch waardevol maakt.
 5. Dichtheid: met een dichtheid van ongeveer 19,3 g/cm³ is goud zwaar en makkelijk te onderscheiden van minder dichte materialen.
 6. Smeltpunt: goud heeft een relatief laag smeltpunt van 1064 °C, wat het verwerken en vormen vergemakkelijkt.

Deze eigenschappen maken goud niet alleen praktisch voor diverse toepassingen maar verhogen ook de artistieke waarde. GoldBase erkent deze kwaliteiten en biedt daarom verschillende soorten karaat goud aan dat niet alleen dient als een prachtige toevoeging aan je collectie maar ook als een slimme investering.

De geschiedenis van goud

De fascinatie voor goud is zo oud als de beschaving zelf. Dit kostbare metaal heeft door de eeuwen heen een centrale rol gespeeld in vele culturen, van oud Egypte tot moderne tijden.

In het oude Egypte werd goud gezien als het vlees van de goden, en farao’s werden vaak begraven met gouden maskers en sieraden, bedoeld om hun goddelijkheid in het hiernamaals te benadrukken. In Griekenland werd goud gebruikt om prachtige kunstvoorwerpen te maken, terwijl de Romeinen het gebruikten als munteenheid, wat de basis legde voor economische systemen die we vandaag nog steeds gebruiken.

De ontdekking van Amerika in 1492 leidde tot een enorme influx van goud in Europa, wat de Europese economieën transformeerde en uiteindelijk leidde tot de Spaanse wereldmacht in die tijd. De daaropvolgende goudkoorts in de 19e eeuw, zoals in Californië en Australië, hebben migratie en nederzettingen over de hele wereld aangewakkerd.

Tegenwoordig blijft goud een symbool van rijkdom en is het een cruciaal onderdeel van de wereldeconomie. GoldBase staat trots in deze lange traditie van goudhandel. Ons aanbod aan goudproducten verbindt de historische rijkdom van goud met de moderne behoeften van investeerders en verzamelaars.

Hoe is goud ontstaan?

Goud is een astronomisch fenomeen. Het is gevormd uit de kernfusie in sterren en verspreid door het universum tijdens de explosieve dood van sterren, bekend als supernovae. Dit zeldzame proces leidt tot de creatie van zware elementen zoals goud, die vervolgens door het heelal worden verspreid en uiteindelijk deel uitmaken van de samenstelling van planeten, waaronder de aarde. Meer weten? Lees hier waar goud vandaan komt en hoe het is ontstaan.

Toen de aarde ongeveer 4,5 miljard jaar geleden werd gevormd, zonk het meeste goud vanwege zijn dichtheid naar de kern van de planeet. Het goud dat we vandaag op het aardoppervlak vinden, is daar gekomen door meteorietinslagen die later in de geschiedenis van de aarde plaatsvonden. Deze inslagen brachten grote hoeveelheden goud en andere waardevolle materialen naar de oppervlakte, waar ze uiteindelijk ontdekt konden worden door mensen.

Hoe wordt goud gewonnen?

Het winnen van goud is een complex en arbeidsintensief proces dat zich heeft ontwikkeld van eenvoudige technieken gebruikt door oude beschavingen tot moderne methoden die gebruik maken van geavanceerde technologie. Er zijn hoofdzakelijk twee methoden om goud te winnen:

 • Mijnbouw: Goudmijnbouw gebeurt zowel in open mijnen als ondergronds. Bij open mijnbouw wordt een grote put gegraven om aan het goud te komen, wat vaak leidt tot een enorme verandering in het landschap. Ondergrondse goudmijnen daarentegen houdt in dat er tunnels en schachten worden gegraven om dieper gelegen goudaders te bereiken. Beide methoden vereisen zware machines en een aanzienlijke investering in tijd en middelen.
 • Goud panning: Dit is een van de eenvoudigste en oudste methoden om goud te winnen. Het proces omvat het handmatig scheiden van goud van ander sediment in waterlopen met behulp van een pan. Goud, dat zwaarder is dan andere materialen, zinkt naar de bodem van de pan, terwijl lichter sediment wordt weggespoeld.

Goudwinning kan diepgaande gevolgen hebben voor het milieu, waaronder bodemerosie, verlies van biodiversiteit, en watervervuiling door het gebruik van giftige chemicaliën zoals cyanide en kwik. Bij GoldBase zijn we ons bewust van deze impact en kiezen onze leveranciers daarom zorgvuldig op basis van hun duurzaamheids praktijken en respect voor het milieu.

Waar wordt goud gewonnen?

Goud wordt over de hele wereld gewonnen, maar sommige landen zijn bekender vanwege hun uitgebreide goudproductie. De grootste goudproducenten ter wereld zijn:

 • China
 • Australië
 • Rusland
 • Verenigde Staten
 • Canada
 • Zuid-Afrika
 • Ghana
 • Peru
 • Indonesië
 • Oezbekistan

Waarvoor wordt goud gebruikt?

Goud heeft een breed scala aan toepassingen, die variëren van financiële investeringen tot industriële en decoratieve doeleinden. Hieronder hebben we enkele van de meest voorkomende toepassingen van goud voor je op een rijtje gezet:

 • Sieraden: Ongeveer 50% van het wereldwijd gewonnen goud wordt gebruikt voor sieraden. Vanwege zijn schoonheid en duurzaamheid is goud een populaire keuze voor ringen, kettingen, armbanden en andere sieraden.
 • Financiële investeringen: Goud wordt vaak gezien als een ‘veilige haven’ tijdens economische onzekerheden. Veel mensen kopen goudstaven, munten of andere vormen van beleggingsgoud om hun vermogen te beschermen tegen inflatie en marktschommelingen.
 • Industriële toepassingen: Vanwege zijn uitstekende geleidbaarheid en weerstand tegen corrosie wordt goud gebruikt in vele industriële toepassingen, vooral in de elektronica. Zo wordt het gebruikt in componenten zoals schakelaars, connectoren en printplaten.
 • Tandheelkunde: Goud’s biocompatibiliteit maakt het een uitstekend materiaal voor tandheelkundige restauraties, zoals kronen en bruggen.
 • Medailles en trofeeën: Goud wordt gebruikt om medailles en trofeeën te maken als erkenning voor prestaties, vooral in de sportwereld.
 • Decoratie en kunst: De esthetische waarde van goud maakt het een favoriete keuze voor decoratieve elementen en kunstwerken, soms in kerken en monumentale gebouwen, of als onderdeel van artistieke creaties.

GoldBase biedt een reeks gouden producten aan die zowel praktisch als investeringsgericht zijn. Onze producten, zoals gouden munten en baren met een hoog goudgehalte, zijn niet alleen investeringen; ze zijn ook prachtige kunstwerken die kunnen dienen als familie-erfstukken of geschenken.

Met onze ervaring en deskundigheid kunnen we je adviseren over de beste keuzes voor jouw specifieke behoeften, of je nu geïnteresseerd bent in het esthetische of het investeringsaspect van goud.

Voor meer informatie over onze beschikbare goudproducten en diensten kun je onze site bekijken of contact opnemen met onze klantenservice. Wij staan klaar om al jouw vragen te beantwoorden en je te helpen bij het maken van de juiste investeringskeuzes.

Subcribe

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *