Munten zijn al eeuwenlang een essentieel onderdeel van ons dagelijks leven. Of het nu gaat om het betalen van je koffie, het verzamelen van zeldzame exemplaren of het beleggen in edelmetalen, munten spelen een belangrijke rol.

Maar heb je jezelf ooit afgevraagd waar munten van gemaakt worden? In dit artikel gaan we dieper in op de materialen en processen die betrokken zijn bij de productie van munten, met een speciale focus op zowel euromunten als beleggingsmunten.

Waar zijn euromunten van gemaakt?

Euromunten zijn een fascinerend voorbeeld van hoe verschillende metalen worden gebruikt om onze dagelijkse valuta te creëren. De euromunten zijn ontworpen met duurzaamheid en herkenbaarheid in gedachten, en elke reeks munten heeft zijn eigen unieke samenstelling:

  • 1, 2 en 5 eurocent: de kleinste euromunten van 1, 2 en 5 eurocent zijn gemaakt van verkoperd staal. Dit betekent dat de kern van de munt uit staal bestaat, bedekt met een dunne laag koper.
  • 10, 20 en 50 eurocent: de munten van 10, 20 en 50 eurocent worden gemaakt van een legering van koper, aluminium, zink en tin, bekend als ‘Nordic gold’. Dit materiaal geeft de munten hun karakteristieke gouden kleur.
  • 1 en 2 euro: de 1 en 2 euromunten zijn tweekleurig en bestaan uit een combinatie van nikkel, koper en messing. De 1 euromunt heeft een zilverkleurige binnenring en een goudkleurige buitenring, terwijl dit bij de 2 euromunt precies andersom is.

Het productieproces van deze munten begint bij het mengen en verwerken van de grondstoffen in metaalfabrieken. Deze materialen worden gesneden in lange, smalle stroken en vervolgens in platte plaatjes geperst die rondellen worden genoemd.

Deze rondellen zijn aanvankelijk glad en zonder waarde totdat ze in een muntpers worden geplaatst. De muntpers drukt met enorme kracht de stempels in de rondel, waardoor het een geldige munt wordt.

Waar kunnen munten nog meer van gemaakt worden?

Naast de metalen die voor euromunten worden gebruikt, kunnen munten van verschillende andere materialen gemaakt worden, afhankelijk van hun beoogde gebruik. Hieronder bespreken we enkele van de meest voorkomende materialen voor munten, en dan specifiek voor beleggingsmunten:

Gouden munten

Gouden munten zijn misschien wel de meest bekende en gewilde beleggingsmunten. Ze worden geslagen uit puur goud (99,99%) en zijn daarom een populaire keuze voor particuliere beleggers.

Bekende voorbeelden van gouden munten zijn de Krugerrand uit Zuid-Afrika, de Amerikaanse Gold Eagle en de Canadese Maple Leaf. Gouden munten worden gewaardeerd om hun intrinsieke waarde en het feit dat goud historisch gezien een stabiele investering is.

Zilveren munten

Zilveren munten zijn eveneens populair onder beleggers. Deze munten worden meestal geslagen uit puur zilver (99,9%) en zijn geliefd vanwege hun betaalbaarheid en diversiteit. Populaire zilveren munten zijn onder andere de Amerikaanse Silver Eagle, de Oostenrijkse Philharmoniker en de Mexicaanse Libertad.

Platina munten

Platina is een zeldzaam en waardevol metaal, en platina munten zijn dan ook een niche binnen de wereld van beleggen in edelmetaal. Ook deze munten worden geslagen uit puur platina (99,95%) en bieden een unieke manier om te diversifiëren. Bekende platina munten zijn de Amerikaanse Platinum Eagle en de Canadese Platinum Maple Leaf.

Beleggingsmunten kopen bij GoldBase

GoldBase is uw betrouwbare partner als het gaat om het kopen en verkopen van goud, zilver en andere edelmetalen. Bij GoldBase bieden we een breed scala aan beleggingsmunten, allemaal voorzien van het LBMA keurmerk, wat garant staat voor de hoogste kwaliteit en zuiverheid. Dankzij onze directe leverbaarheid en competitieve prijzen kunt u bij ons met vertrouwen investeren.

Bovendien bieden we niet alleen producten van hoge kwaliteit, maar ook een uitstekende service. Ons team heeft tientallen jaren ervaring en staat klaar om u te adviseren bij uw investeringen. Bestel gemakkelijk online en laat uw edelmetalen veilig en verzekerd aan uw deur bezorgen.

Investeren in goud en zilver is een verstandige keuze, en bij GoldBase vindt u de expertise en de producten om uw investeringsdoelen te bereiken. Bezoek onze webshop en ontdek ons aanbod aan gouden, zilveren en platina munten.

Subcribe

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *