Heeft u zich ooit afgevraagd waar al dat sprankelende goud vandaan komt dat wereldwijd in juwelierswinkels schittert? Goud wordt over de hele wereld gedolven, van de ijzige diepten van Siberië tot de uitgestrekte mijnen van Australië.

In dit artikel nemen we u mee op een wereldreis langs de top 20 goudproducerende landen, waarbij we onthullen welke landen de grootste hoeveelheden goud uit de bodem halen en je inzicht krijgt in hoe veel goud er op de wereld is. Bent u klaar voor deze glinsterende ontdekkingsreis?

Welk land is de grootste goudproducent ter wereld?

China heeft zich gevestigd als de onbetwiste leider in de wereld van goudproductie. In 2022 produceerde China maar liefst 375 ton goud, goed voor ongeveer 10% van de totale wereldwijde productie.

Deze indrukwekkende prestatie is te danken aan een combinatie van grootschalige mijnbouwactiviteiten en efficiënte productiemethoden. De enorme schaal van de Chinese goudmijnen en de voortdurende investeringen in technologie en infrastructuur maken China tot de grootste goudproducent ter wereld.

Top 20 grootste goudproducenten ter wereld

De lijst van top goudproducerende landen geeft een fascinerend inzicht in hoe gevarieerd deze industrie is, verspreid over verschillende continenten en culturen. Volgens de cijfers van de ‘World Gold Council’ zijn dit de 20 grootste goudproducenten ter wereld.

1. China

Als een gigantische draak die over zijn schatten waakt, blijft China de wereldwijde goudproductie domineren. De 375 ton die in 2022 werd gewonnen, onderstreept de schaal en expertise van Chinese mijnbouwoperaties. China’s goud is niet alleen een exportproduct maar speelt ook een cruciale rol in de binnenlandse cultuur.

2. Rusland

Met een koele vastberadenheid produceerde Rusland in 2022 zo’n 324,7 ton goud. De uitgestrekte en vaak afgelegen mijnen van Siberië zijn de stille getuigen van Ruslands robuuste positie in de wereldmarkt. Goud speelt een sleutelrol in Ruslands nationale reserve, een bastion tegen wereldwijde economische schommelingen.

3. Australië

Het zonovergoten Australië, bekend om zijn rijke bodems en innovatieve mijnbouwtechnologieën, droeg 313,9 ton bij aan de wereldwijde goudreserves in 2022. De goudindustrie is een hoeksteen van de Australische economie, die banen biedt en lokale gemeenschappen ondersteunt.

4. Canada

In het hart van Canada’s economie schittert de goudindustrie met een productie van 194,5 ton in 2022. Canadese mijnen zijn bekend om hun milieuvriendelijke benadering en geavanceerde extractietechnieken, waardoor ze een voorbeeld zijn voor duurzame mijnbouw wereldwijd.

5. Verenigde Staten

De VS, met zijn rijke geschiedenis van de Gold Rush, blijft een belangrijke speler in de goudmarkt met 172,7 ton geproduceerd in 2022. Amerikaans goud dient niet alleen voor sieraden en reserves, maar is ook essentieel voor technologische en industriële toepassingen.

6. Ghana

Ghana, het land dat vaak de ‘Goudkust’ wordt genoemd, glimlacht met een productie van 127 ton in 2022. De goudmijnen van Ghana zijn diepgeworteld in de geschiedenis en blijven een centrale rol spelen in de economie en cultuur van het land.

7. Peru

Peru’s rijke Inca-erfgoed is ook zichtbaar in zijn goudmijnen, waar in 2022 125,7 ton goud werd geproduceerd. Peruaans goud is cruciaal voor zowel de lokale economie als de wereldwijde sieradenmarkt.

8. Indonesië

Met zijn prachtige archipel produceerde Indonesië maar liefst 124,9 ton goud in 2022. De Indonesische goudindustrie is een boeiend samenspel van traditionele mijnbouwtechnieken gecombineerd met moderne innovaties.

9. Mexico

Mexico, met een rijke culturele betekenis en historische mijnen, produceerde in 2022 124 ton goud. Mexicaans goud draagt bij aan de diversiteit en rijkdom van de wereldwijde goudvoorraden.

10. Oezbekistan

In het hart van Centraal-Azië heeft Oezbekistan een lange traditie van goudwinning, met een indrukwekkende productie van 110,8 ton goud in 2022. De mijnen van Oezbekistan staan voornamelijk bekend om hun efficiëntie en rijkdom.

11. Mali

Mali, een land met een eeuwenoude traditie in goudwinning, blijft een krachtige speler met een productie van 101,7 ton in 2022. De goudmijnen van Mali zijn niet alleen economisch belangrijk, maar ook een bron van hoop en veerkracht voor de lokale bevolking.

12. Burkina Faso

Met 96,2 ton goud geproduceerd in 2022, speelt Burkina Faso een aanzienlijke rol in de Afrikaanse goudmarkt. Dit land demonstreert hoe goudwinning kan bijdragen aan economische ontwikkeling en stabiliteit.

13. Zuid-Afrika

Zuid-Afrika, ooit de grootste goudproducent ter wereld, blijft met 92,6 ton in 2022 een belangrijk mijnbouwcentrum. De Zuid-Afrikaanse goudmijnen zijn wereldberoemd om hun diepte en rijkdom.

14. Brazilië

Brazilië, met zijn uitgestrekte natuurlijke rijkdommen, produceerde in 2022 86,7 ton goud. De goudmijnen in Brazilië zijn een kritieke pijler in de economie, vooral in de meer afgelegen en ontwikkelingsbehoeftige regio’s.

15. Kazachstan

Kazachstan, strategisch gelegen in het hart van Azië, haalde 81,9 ton goud uit de grond in 2022. De goudproductie is hier nauw verweven met nationale ontwikkelingsplannen, waardoor het land zijn positie op de wereldmarkt versterkt.

16. Soedan

In Soedan, waar de woestijnzon brandt, werd in 2022 80,1 ton goud geproduceerd. Soedan’s goudsector is een belangrijke economische motor, die helpt bij het financieren van de nationale economie en bijdraagt aan de gemeenschappen.

17. Guinee

Guinee, bekend om zijn diverse natuurlijke hulpbronnen, heeft ook een bloeiende goudindustrie die 63,5 ton goud opleverde in 2022. Het goud van Guinee speelt een cruciale rol in zowel de lokale als internationale markten.

18. Colombia

Colombia, beroemd om zijn smaragden, draagt ook bij aan de goudproductie met 60,4 ton in 2022. De Colombiaanse goudmijnen zijn niet alleen economisch vitaal maar ook een bron van culturele trots en erfgoed.

19. Bolivia

Bolivia, waar de Andes zich verheft, produceerde 53,4 ton goud in 2022. De Bolivianen hebben een lange geschiedenis van mijnbouw, en hun goudmijnen zijn essentieel voor de economische infrastructuur van het land.

20. Tanzania

Tanzania sloot de top twintig af met een productie van 50,9 ton goud in 2022. De goudmijnen in Tanzania zijn diep verankerd in het landschap en de economie, en leveren een aanzienlijke bijdrage aan de nationale en lokale economieën.

Subcribe

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *