Heeft u zich ooit afgevraagd of goud magnetische eigenschappen bezit? Deze vraag is niet alleen relevant voor diegenen die zich bezighouden met de fysieke en chemische eigenschappen van materialen, maar ook voor investeerders en liefhebbers van gouden sieraden.

In dit artikel verkennen we uitvoerig of goud magnetisch is, verduidelijken we de veelvoorkomende mythes en feiten, en bekijken we hoe het zit met verguld goud.

Ook zullen we verklaren waarom goud zich gedraagt zoals het doet in de nabijheid van een magneet. Door middel van duidelijke uitleg en wetenschappelijke inzichten bieden wij u een compleet beeld van de magnetische eigenschappen van goud.

De eigenschappen van goud

Om te begrijpen waarom goud zich op een bepaalde manier gedraagt in de nabijheid van magneten, is het essentieel eerst de algemene eigenschappen van dit edelmetaal te kennen.

Goud is een chemisch element dat wordt weergegeven met het symbool Au en staat bekend om zijn buitengewone weerstand tegen oxidatie en corrosie. Dit maakt het een ideaal materiaal voor sieraden en elektronische componenten.

Het is een van de meest kneedbare en smeedbare metalen; één enkele gram kan worden geslagen tot een blad dat één vierkante meter groot is. Bovendien is het uitstekend geleidend voor elektriciteit en warmte, wat de toepassing in hoogtechnologische apparatuur verklaart.

Met een dichtheid van ongeveer 19,32 gram per kubieke centimeter is het ook een van de zwaarste metalen. Deze unieke combinatie van fysieke en chemische eigenschappen maakt goud buitengewoon waardevol en veelzijdig in gebruik.

Is echt goud magnetisch? Alle mythes en feiten op een rij!

In de zoektocht naar de waarheid over de magnetische eigenschappen van goud komen vaak misvattingen en ongegronde beweringen aan het licht. In dit deel richten we ons daarom op het ontmaskeren van deze mythes en het verstrekken van feitelijke informatie.

Bewering 1: Goud is een magnetisch materiaal

In tegenstelling tot veel misverstanden is puur goud (24-karaats goud) niet magnetisch. Goud behoort tot de zogenaamde diamagnetische materialen, wat betekent dat het een zeer zwakke reactie vertoont wanneer het wordt blootgesteld aan magnetische velden.

Deze reactie is zo zwak dat het in het dagelijks leven nauwelijks merkbaar is. De diamagnetische eigenschappen van goud betekenen dat het een minuscuul magnetisch veld creëert dat tegen de richting van het externe magnetische veld ingaat, maar dit effect is zo gering dat goud voor alle praktische doeleinden als niet-magnetisch beschouwd kan worden.

Bewering 2: Goud wordt aangetrokken door een magneet

Dat goud wordt aangetrokken door een magneet is een andere veel voorkomende mythe. Echt goud wordt niet aangetrokken door een magneet. Als een gouden voorwerp magnetische eigenschappen vertoont en dus door een magneet wordt aangetrokken, is dit een indicatie dat het goud niet zuiver is.

Vaak bevat zulk ‘goud’ andere metalen die wel ferromagnetisch zijn, zoals ijzer of nikkel. Deze metalen worden in legeringen gebruikt om het goud harder te maken of om de kosten van sieraden te verlagen.

Het magnetische gedrag kan dus een handige, zij het niet volledig betrouwbare, test zijn om de zuiverheid van gouden voorwerpen te controleren. Meer weten over hoe je echt goud kunt herkennen? Lees ons artikel hierover.

Waarom is goud niet magnetisch?

Goud is niet magnetisch en de reden hiervoor ligt in de manier waarop de elektronen in goudatomen zijn georganiseerd. Elk goudatoom heeft een speciale configuratie waarbij alle elektronen netjes gepaard zijn.

In materialen zoals ijzer, dat sterk magnetisch is, zijn sommige elektronen ongepaard, waardoor ze gemakkelijk reageren op magnetische velden. Bij goud ontbreken deze ongepaarde elektronen, waardoor het niet wordt aangetrokken door een magneet.

Op zoek naar meer weetjes over goud? Bekijk dan de volgende blogs:

Daarnaast heeft goud een eigenschap dat ‘diamagnetisme’ heet. Dit betekent dat wanneer goud in de buurt van een magneet komt, het een heel zwak, afstotend krachtveld opwekt.

Stel je voor dat je twee noordpolen van magneten naar elkaar toe probeert te duwen; deze stoten elkaar af. Goud doet iets vergelijkbaars, maar dit effect is zo zwak dat het bijna niet te merken is. Dit helpt verklaren waarom goud voor ons als niet-magnetisch overkomt.

Is verguld goud wel magnetisch?

Verguld goud, dat vaak wordt gebruikt om goedkopere sieraden een goudachtig uiterlijk te geven zonder de hoge kosten, kan soms magnetische eigenschappen vertonen.

Dit komt doordat de vergulding vaak een zeer dunne laag echt goud is die is aangebracht over een ander metaal dat wel magnetisch kan zijn, zoals ijzer of nikkel. Deze onderliggende metalen zijn ferromagnetisch, wat betekent dat ze sterk aangetrokken worden door magneten.

Als u dus een verguld gouden sieraad tegenkomt dat magnetisch reageert, is dit een aanwijzing dat het sieraad niet volledig uit goud bestaat. Dit kan handig zijn om te weten voor zowel consumenten die de authenticiteit van hun gouden sieraden willen verifiëren, als voor handelaars die de kwaliteit van aangeboden gouden voorwerpen moeten beoordelen.

Echter, de aanwezigheid van een magnetische reactie is niet altijd een definitief bewijs van de samenstelling, aangezien sommige niet-magnetische materialen ook als basis voor vergulding kunnen dienen, zoals koper of zink.

Conclusie

In dit artikel hebben we uitgebreid onderzocht of goud magnetisch is en de mythes rondom deze vraag ontkracht. We hebben vastgesteld dat puur goud van nature niet magnetisch is door zijn unieke elektronenconfiguratie en diamagnetische eigenschappen. Dit betekent dat goud een zeer zwakke, afstotende reactie heeft op magnetische velden, die praktisch onmerkbaar is zonder gespecialiseerde apparatuur.

Verguld goud kan soms wel magnetische eigenschappen vertonen, afhankelijk van de metalen die gebruikt worden als onderlaag. Dit kan variëren van ferromagnetische metalen zoals ijzer of nikkel, die sterk reageren op magneten, tot niet-magnetische metalen zoals koper of aluminium. Deze kennis kan bijzonder nuttig zijn bij het beoordelen van de kwaliteit en authenticiteit van gouden sieraden.

Hoewel goud zelf niet magnetisch is, is de magnetische reactie van gouden voorwerpen een belangrijk kenmerk om te overwegen bij de aankoop of evaluatie van gouden voorwerpen. Met deze informatie hopen we dat u beter geïnformeerd bent over de fascinerende eigenschappen van goud en de complexiteiten die komen kijken bij het gebruik ervan in diverse toepassingen.

Subcribe

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *