Heeft u zich ooit afgevraagd hoeveel goud er op onze planeet aanwezig is? Dit kostbare metaal heeft een fascinerende geschiedenis en een nog intrigerende aanwezigheid op aarde. Van de fonkelende sieraden die we dragen tot de essentiële componenten in onze elektronische apparaten; goud is overal.

Maar hoeveel goud is er eigenlijk op de wereld en wat betekent deze hoeveelheid voor ons als maatschappij en u als individuele investeerders? In dit artikel duiken we dieper in de wereld van goud om deze vragen te beantwoorden.

Wat is de totale hoeveelheid goud in de wereld?

De totale hoeveelheid goud op onze planeet wordt geschat op zo’n 250.000 ton. Deze schattingen bieden een indrukwekkend beeld van zowel de historische accumulatie als het potentieel dat nog in de grond verborgen ligt.

Goud speelt een cruciale rol in diverse sectoren zoals de juwelen industrie, financiële investeringen en industriële toepassingen, dankzij zijn unieke eigenschappen zoals weerstand tegen corrosie en uitstekende geleidbaarheid voor elektriciteit.

Hoeveel goud is er al opgegraven?

Door de eeuwen heen heeft de mensheid een indrukwekkende hoeveelheid goud uit de aarde gehaald. Het World Gold Council rapporteert dat er tot op heden ongeveer 197.576 ton goud is gewonnen. Toch blijft goud nog steeds schaars, en waardevol omdat het moeilijk te delven is uit goudmijnen.

Dit is het resultaat van duizenden jaren mijnbouw, waarbij elke gram goud zorgvuldig is geëxtraheerd en verwerkt. Het is een hoeveelheid die genoeg zou zijn om een kubus te vormen met afmetingen van 21 x 21 x 21 meter, wat de zeldzaamheid en waarde van dit kostbare metaal benadrukt.

Hoeveel goud zit er nog in de aarde?

Hoewel we al veel goud hebben opgegraven, ligt er nog steeds een aanzienlijke hoeveelheid verborgen onder het aardoppervlak. Schattingen suggereren dat er mogelijk nog eens 54.000 ton goud te ontdekken is met de huidige mijnbouw technologieën.

Dit potentieel onaangeroerde goud wacht op ontdekking, wat de voortdurende zoektocht naar nieuwe goudafzettingen en de ontwikkeling van geavanceerdere mijnbouw methoden stimuleert.

Waar komt al dit goud vandaan?

Goud is een element dat gevormd wordt in de kern van stervende sterren tijdens een supernova. Wanneer deze sterren exploderen, wordt het goud de ruimte in geslingerd. Uiteindelijk verzamelt dit kosmische stof zich en vormt het nieuwe sterren en planeten, waaronder de aarde. Meer weten? Lees dan hier waar goud vandaan komt.

Het goud dat we vandaag de dag vinden, is dus letterlijk sterrenstof, miljarden jaren oud. De meeste van de goudafzettingen die we nu exploiteren zijn gevormd door geologische processen over miljoenen jaren, waarbij goudrijke aders naar de oppervlakte werden geduwd waar mijnwerkers ze konden ontginnen.

Wat is de totale waarde van al het goud op de wereld?

De totale waarde van al het goud dat ooit is gewonnen, kan variëren afhankelijk van de huidige marktprijs van goud. Deze fluctueert op basis van economische, politieke en marktfactoren.

Met een geschatte hoeveelheid van ongeveer 200.000 ton goud, en een gemiddelde prijs van ongeveer € 50.000,- per kilo goud, zou de totale marktwaarde van al het gewonnen goud rond de 10 biljoen euro liggen (€ 10.000.000.000.000,-).

Als we dan ook nog eens kijken naar hoeveel goud er mogelijk nog in de grond zou zitten, wil dat dus zeggen dat er nog voor zo’n 2,5 biljoen euro aan goud niet is opgegraven.

Deze astronomische waarde onderstreept het belang van goud in de wereldeconomie en de aantrekkingskracht die het heeft als beleggingsvehikel en opslag van waarde. Goud wordt vaak gezien als een ‘veilige haven’ tijdens economische onzekerheid, omdat het over het algemeen goed zijn waarde behoudt in tijden van marktvolatiliteit.

Wat betekent dit voor u als investeerder?

De aanwezigheid van aanzienlijke hoeveelheden goud in de wereld heeft belangrijke implicaties voor uw investeringsstrategie. Goud is bekend als een betrouwbare waardeopslag en biedt bescherming tegen inflatie en marktvolatiliteit. Als onderdeel van een gediversifieerd portfolio kan goud bijdragen aan de stabiliteit van uw investeringen in onzekere tijden. Lees hier meer over investeren in goud.

Bij GoldBase kunt u gemakkelijk en veilig investeren in goud. Wij bieden een breed scala aan producten, van fysieke goudbaren tot aan gouden munten. Elk van deze investeringsopties komt met zijn eigen voordelen, afgestemd op verschillende investeringsdoelen en risicotoleranties.

Bovendien bieden we deskundig advies en ondersteuning bij elke stap van uw investeringsreis. Onze klantenservice deelt graag hun expertise om u te helpen een weloverwogen keuze te maken die past bij uw financiële doelen.

Subcribe

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *